Vraťme se ale zpět ke kvalifikačnímu turnaji. Na Slovácko dorazily týmy FC Slovácko, Bohemians Praha 1905, Dukla Praha, Baník Ostrava, Sigma Olomouc, Opava, Sparta Brno, Zbrojovka Brno, Pardubice, Hodonín, Mladá Boleslav, Jihlava, Zlín a Kroměříž. Ze Slovenska dorazily přípravky Trenčína a Žiliny, Rakousko reprezentovala Austria Vídeň a Srbsko Vojvodina Novi Sad a Borac Šajkaš. Kromě Sparty a Slavie, které tady v loňských ročnících hráli, se zde sešla česká a slovenská špička, která poměřila své síly. Pro všechny to byla výborná konfrontace s týmy, se kterými se v rámci krajské soutěže běžně nepotkají. „Moc kvalitnějších turnajů pro tuto věkovou kategorii v Česku není,“ zmínil šéftrenér mládeže Slovácka Zdeněk Botek v článku pro místní noviny.

Kluci z FCVM v základní skupině poměřili své síly s Duklou Praha, FC Slovácko, Sparta Brno a Sigmou Olomouc. Do prvního zápasu se Sigmou vstoupili trochu rozpačitě a s příliš velkým respektem k soupeři. Další zápas s FC Slovácko byl o poznání lepší, ale do vítězného konce ho stejně jako se Sigmou dotáhnout nedokázali. Následoval zápas se Spartou Brno, se kterou již několikrát vyhrát dokázali. Tentokrát však jejich výkon na Brno nestačil. Výkon „medřické“ přípravky byl ale o poznání lepší a klukům se vrátilo i přes třetí těsnou prohru jejich sebevědomí. Ve čtvrtém zápase už nenechali nic náhodě, zlepšili hru, nebáli se jít do soubojů a celkově Duklu přehráli. První vítězství klukům dodalo chuť do dalších zápasů. Po delší obědové pauze kluky čekal souboj se Slávií Kroměříž. Tento zápas byl důležitý v tom, že měl určit, jestli příští zápas budou kluci bojovat o předposlední místo, nebo o místo blíže ke středu tabulky. V tomto zápase navázali na výkon s Duklou a zaslouženě vyhráli 4:2. V zápase o 13. místo na ně čekala prvoligová přípravka Mladé Boleslavi. Po velmi napínavém utkání plného krásných fotbalových okamžiků nakonec došlo k penaltovému rozstřelu, ze kterého vyšli vítězně kluci z Velkého Meziříčí.

I když do světového finále nepostoupili, tak i přes rozpačitý začátek těsně atakovali první desítku a celkově se umístili na 13. místě z 20 týmů. Za sebou nechali týmy jako Mladá Boleslav, Jihlava, Dukla Praha. Kluci ukázali, že dokážou hrát vyrovnané zápasy i s týmy z prvních pater českého fotbalu.


Trenéři: Robin Kašpar a Dušan Smejkal