Slezský FC Opava byl založen v roce 1907 jako Troppauer FV. Klubové barvy jsou žlutá a modrá. Klub hraje své domácí zápasy na stadionu v Městských sadech, který má kapacitu pro 7 550 diváků. Co se týče historických umístění a úspěchu Opavy, tak poprvé Opava nakoukla do ligy v sezóně 1995/96, kdy se umístila na šestém místě. V první lize vydržela Opava do sezóny 1999/00, kdy z ní sestoupila. V následující sezóně se ale umístila na druhém místě ve druhé lize, do ligy se opět vrátila, ovšem jenom na jednu sezónu, kdy následoval opět sestup do druhé ligy. V následující druholigové sezóně se opět scénář opakoval, 2. místo ve druhé lize znamenalo postup do ligy. Tentokrát v ní Opava vydržela dvě sezóny.

V sezóně 2004/05 ale nastaly pro Opavu velké problémy. Skrz tehdejší korupční aféru bylo Opavě odečteno 6 bodů. Po sezóně navíc klub nebyl, kvůli problémům s majitelem, přihlášen ani do 2. ligy. Nakonec se klub přihlásil do krajského přeboru, který suverénně vyhrál. Po této sezóně však Opava odkoupila druholigovou licenci od kroměřížské Hanácké Slavie. Od sezóny 2006/07 působila Opava střídavě ve druhé a třetí lize až přišla sezóna 2017/18, kdy Opava druhou ligu vyhrála a postoupila opět po letech do nejvyšší soutěže. V ní vydržela do minulé sezóny 2020/21, ve které se umístila na posledním místě ligové tabulky a sestopila tak do druhé ligy.

V této sezóně si Opava zatím ve druhé lize připsala dvě výhry, konkrétně proti Vyškovu a v posledním zápase proti Jihlavě. Dále remizovala s Chrudimí a s Vlašimí. Prohrála proti Zbrojovce Brno, Třinci a s Duklou Praha. Náleží ji 10. místo v tabulce FNL. V již zmiňovaném posledním zápase si svěřenci Romana Westa poradili s Jihlavou 0:2, když se prosadil Celba a vlastní gól si vstřelil jihlavský Vlček. Trenér West ohodnotil utkání takto: „Chtěli jsme se odrazit od zlepšené defenzivy a nuly vzadu. V prvním poločase Jihlava nějaké šance měla stejně tak jako my. Druhá půle od nás byla lepší. Vyšly nám dvě střely z dálky. Kluci byli konečně odměněni za to, jak pracují. Předchozí zápasy nám to nevracely. Odehráli jsme utkání, která jsme mohli vyhrát, ale nevyšlo nám to. Teď se nám to konečně vrátilo. Je to odměna hráčům za jejich dřinu.“

Naše áčko v posledním soutěžním utkání nestačilo na Uherský Brod se kterým prohrálo 0:2. Trenér Šimáček nebyl s výkonem mužstva vůbec spokojený, navíc se zranil další hráč, když si obránce Sysel přivodil nepříjemné svalové zranění. „Marodka týmu je velká, ale to je realita a nic s tím neuděláme. Na zápas s Opavou jsme mínus 9 hráčů, doplní nás hráči z béčka. 3-4 hráči by měli tento týden začít s lehkým tréninkem, ale do víkendového zápasu to ještě nejspíš nebude,“ popsal zdravotní situaci hráčů trenér Jan Šimáček.

Je jasné, že favoritem tohoto utkání je soupeř, náš tým může pouze a jen překvapit, ale pohárové zápasy právě tyto překvapení nabízejí a v úterý můžeme být třeba svědky jednoho takového. „Osobně se na zápas těším, určitě nebudeme hrát nějakého zanďoura a čekat na zázrak, půjdeme si to rozdat na férovku a uvidíme, jak to dopadne. Myslím, že tento přístup ocení i fanoušci, kteří doufám dorazí ve větším počtu,“ vyjádřil své přání trenér Šimáček.

Přijďte náš tým podpořit v tomto svátečním utkání!

U vstupu na stadión bude k prodeji brožura věnovaná ke sto patnácti letům našeho klubu, nezapomeňte na ní, cena je 50 Kč a je omezený počet výtisků!


Soupiska SFC Opava

Brankáři: Tomáš Digaňa, Mikuláš Kubný, Kryštof Lasák, Štěpán Rolný

Obránci: Josef Celba, Joss Didiba, Matěj Helebrand, Matěj Helešic, Josef Hnaníček, Jiří Janoščín, Jan Kadlec, Oliver Putyera, Adam Rychlý, Jan Žídek

Záložníci: Denis Darmovzal, Adam Gorčica, Bartosz Pikul, Adam Ščudla, Samuel Šigut, Dalibor Večerka

Útočníci: Lukáš Holík, Denis Kramář, Luka Pisačič, Tomáš Rataj, Dominik Smékal

Hlavní trenér: Roman West Asistent trenéra: David Mikula Trenér brankařů: David Hampel Kondiční trenér: Michal Hampel Vedoucí mužstva: Lumír Sedláček Fyzioterapeut: Mgr. Petr Stuchlík Masér: Kamil Bitta Organizační pracovník/asistent trenéra: David Baier