FC Baník Ostrava byl založen v roce 1922 pod názvem SK Slezská Ostrava. Baník je v klubovém názvu nepřetržitě obsažen od roku 1952. Klubovými barvami jsou modrá a bílá. Své domácí zápasy odehrává na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích, který má kapacitu 15 123 diváků. Baník se ve své historii stal 3× mistr Československa (1975/76, 1979/80, 1980/81) a 1× mistr České republiky (2003/04). 5× také vyhrál domácí pohár a v roce 1989 se stal vítězem Středoevropského poháru. Baník Ostrava patří také mezi kluby s nejlepší mládeží v České republice. Mezi nejznámější odchovance patří Milan Baroš, Marek Jankulovski, Tomáš Galásek či Václav Svěrkoš. Rezerva Baníku Ostrava hraje v MSFL od roku 1991 s výjimkou sezón 2007/08 a 2010/11, kdy po sestupu z MSFL působila v Divizi E. V letech 2013-2019 fungovala rezerva v rámci Juniorské ligy. Od sezóny 2019/20 opět působí v Moravskoslezské fotbalové lize.

Hráčský kádr béčka Baníku je tradičně velmi mladý a skládá se převážně z odchovanců slezského klubu. Mezi nejzajímavější hráče v kádru trenéra Hejdušeka patří dvacetiletý Petr Jaroň, který je s patnácti zásahy nejlepším střelcem třetiligové soutěže. Dále osmnáctiletý Jakub Drozd, reprezentant České republiky do 19 let či Daniel Smékal, útočník s 9 góly v MSFL a 2 góly v letošním MOL Cupu. Trenér Hejdušek může také využít reprezentační pauzy a svůj tým posílit o nějaké zvučné jméno z ligového kádru prvního týmu Baníku.

Mladí baníkovci odstartovali jarní část vítězstvím 3:1 nad Sigmou Olomouc B, poté nestačili na Frýdek-Místek, se kterým prohráli 2:1 a v posledním utkání odešli bez bodů po prohře 0:1 s Kroměříží. V tabulce náleží rezervě Baníku 4. místo se ziskem 35 bodů.

Naše áčko v posledním zápase prohrálo 1:0 na neoblíbené půdě v Rosicích. V bojovném utkání si toho naši fotbalisté příliš moc nevytvořili, navíc pro nedělní duel se vykartoval obránce David Komínek. „Na béčko Baníku se nemá cenu nějak připravovat, protože nevíme kdo přijede. Budeme se soustředit hlavně na náš výkon a uděláme vše, abychom doma zvítězili nad těžkým soupeřem. Prohrát a zvítězit se dá letos s kýmkoliv a už jsme se o tom sami několikrát přesvědčili. Věřím, že kluci zaberou a napravíme bodový výpadek z minulého týdne,“ vyjádřil se k nadcházejícímu utkání trenér Jan Šimáček. Náš tým nadále figuruje na 10. místě tabulky MSFL. Nově ale se ziskem 23 bodů, jeden bod byl našemu týmu odečten po anulování výsledků Dolního Benešova. Při zápase budou fanoušci opět moct uspokojit svoje chuťové pohárky výborným domácím cigárem a čepovaným pivem či limem.

Jedeme Velmez, jedeme!


Soupiska FC Baník Ostrava B

Brankáři: Lumír Číž, Martin Hrubý, Dominik Matěj

Obránci: Jarmil Blahuta, Jan Fulnek, Jan Nevřela, Filip Sotorník, David Stoklásek, Roman Zálešák, Filip Zouhar

Záložníci: Sebastian Boháč, Jakub Drozd, Dominik Holaň, Petr Jaroň, Josef Jiříček, Marek Kostka, Samuel Kulig, Jan Martiník, Aleš Mooc, Zdeněk Říha, David Stojičevič, Matěj Šín, Martin Temel

Útočníci: Matyáš Bitta, Daniel Smékal

Hlavní trenér: Tomáš Hejdušek Asistent: Ivo Staš Trenér brankařů: Michal Daněk Kondiční trenér: Jan Musil Vedoucí mužstva: Milan Chalupa