Tahákem víkendového programu 11. kola moravskoslezské divize D bude okresní derby mezi fotbalisty domácího Velkého Meziříčí a Nového Města na Moravě. Ještě před čtyřmi měsíci by se přitom jednalo o střet dvou třetiligových mančaftů.

Postavení obou celků v tabulce čtvrté nejvyšší soutěže jasně vypovídá o tom, kdo bude favoritem derby, které má na stadionu U Tržiště začátek v neděli od 10.15. Domácí Velké Meziříčí je bez jediné výhry na poslední příčce, naopak fotbalisté Vrchoviny jsou třetí.

Role outsidera a favorita jsou tedy dané. „Myslím, že předchozích deset kol ukázalo, jak na tom každý z týmů je. Jsme outsidery, ale doufám, že nám domácí prostředí pomůže tuto nevýhodu alespoň částečně vyrovnat,“ komentoval trenér Velkého Meziříčí Jan Šimáček.

Zatímco sestava Nového Města se od červnového vzájemného duelu, ještě ve třetí lize, změnila jen minimálně, Meziříčí prošlo spoustou změn. „Je pravdou, že u soupeře došlo jen ke kosmetickým změnám. U nás to bylo daleko horší, trošku se v tom doslova plácáme,“ ulevil si.

Loňské vzájemné souboje, v nichž pokaždé fotbalisté Velmezu přišli o výhru v úplném závěru zápasu, jsou ale pořádnou motivací. „Vrchovina měla štěstí, že jsme dva ze čtyř poločasů museli hrát jen o deseti.Klukům jsem už říkal, že ty čtyři body, které jsme s nimi loni ztratili, nás poslali dolů ze třetí ligy,“ připomněl.

Od nedělního souboje očekává kormidelník Velkého Meziříčí otevřenou partii. „Nové Město je v pohodě, nemají důvod hrát nějaký opatrný fotbal. Určitě jsou si vědomi toho, že hraji proti mančaftu, kterému se nedaří. Proto nečekám defenzivní partii, oba týmy budou chtít vyhrát,“ předpokládal Šimáček.

Roli favorita derby v Novém Městě na Moravě přijímají. „Papírově asi ano, ale derby bývají pokaždé specifická. My jsme vytěžili z posledních dvou utkání jen bod, proto se chceme opět vrátit na vítěznou vlnu,“ sdělil kouč Vrchoviny Lukáš Michal.

Dosavadní výsledky jejich okresního rivala jsou pro něj překvapením. „Kvalita jim asi přes léto odešla, kádr doplnili svými hráči. I přesto pro mě jsou výsledky Meziříčí překvapením, myslel jsem, že se budou pohybovat ve středu tabulky. Někdy to ale po sestupu takhle bývá,“ přemítal.

Klíčovým úkolem bude pro hráče Nového Města nepodcenit soupeře. „My se soustředíme hlavně na sebe. snažíme se každý zápas zvládnout, je jedno, zda se jedná zrovna o derby. Musíme k utkání přistoupit zodpovědně a vybojovat tři body,“ burcoval Michal.

O základní sestavě má jasno. „Poslední dobou sestavu měníme jen na jednom či dvou místech. Uvidíme po pátečním tréninku, ovšem nemám důvod moc do sestavy sahat. Nějaké šrámy jsou, ale moc změn nebude.“

Zdroj textu: Tomáš Pohanka/Žďárský deník